4ος ΤΟΜΕΑΣ

Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως

Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας

Ερευνητικές δραστηριότητες

  1. Απομόνωση, βιοχημικός και μοριακός χαρακτηρισμός ζωονοτικών παθογόνων μικροοργανισμών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  2. Συμπεριφορά τροφιμογενών ζωονοτικών παθογόνων και αλλοιογόνων βακτηρίων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  3. Αξιολόγηση ουσιών με αντιμικροβιακές ιδιότητες που ενδιαφέρουν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  4. Μικροβιακή αντοχή τροφιμογενών ζωονοτικών παθογόνων και επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.
  5. Αξιολόγηση μικροβιακών δεικτών υγιεινής σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης.
  6. Κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων.

Ερευνητικά προγράμματα (τελευταία πενταετία)

  • «Αναβίωση και τυποποίηση του παραδοσιακού γαλακτοκομικού προϊόντος ΚΟΥΣΜΑΡΙ Σαρακατσάνικο τυρί Θράκης». Δράση 1 του Υπομέτρου 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020». Κωδικός Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Π.Θ.: 96609. Επιστημονικά υπεύθυνος: Σεργκελίδης Δανιήλ Καθηγητής Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
  • Ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMPARE: Collaboration Management Platform for Detection and Analysis of (Re)-emerging and Foodborne Outbreaks in Europe. Επιστημονικά υπεύθυνη: Παπά-Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια Τμ. Ιατρικής Α.Π.Θ. www.compare-europe.eu
  • Διερεύνηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae και Acinetobacter spp. σε δείγματα σφαγίων και κρέατος ορνιθίων, περιβάλλοντος και ανθρώπων, με βάση την αρχή της ενιαίας υγείας. 3η Προκήρυξη Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες.Επιστημονικός υπεύθυνος: Ευάγγελος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.
  • Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κρέατος. Ενιαία δράση κρατικών ενισχύσεων ΕΤΑΚ «Ερευνώ-Δημιουργώ -Καινοτομώ». Επιστημονικός υπεύθυνος: Γεώργιος Αρσένος, Καθηγητής Τμ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.

Διδακτικές σημειώσεις

  • Υγιεινή του κρέατος των πουλερικών (Κοΐδης Π.)
  • Υγιεινή των αυγών και των προϊόντων τους (Κοΐδης Π.)
  • Υγιεινή των αλιευμάτων (Αμίν A. †)

 

Εργαστήριο Τεχνολογίας Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης

Ερευνητικές δραστηριότητες

  1. Έρευνες σχετικές με τις μεθόδους της τεχνολογίας παραγωγής και συντήρησης των τροφίμων Ζ.Π., όπως ψύξη, κατάψυξη, κάπνιση, ζυμώσεις, συσκευασία. Χρήση αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατευτικών μικροβιακών καλλιεργειών, τροποποιημένων ατμοσφαιρών.
  2. Βιοτεχνολογία των μικροοργανισμών των τροφίμων. Βιομηχανικές ζυμώσεις. Τεχνολογία ζυμώσεων.
  3. Διαχείριση συστημάτων ποιότητας των τροφίμων (ISO 9000, HACCP, ISO 22000).

Ερευνητικά προγράμματα

  1. QLK3-CT-2002-02038. “Demonstration of increased yields and productivity in selected commercial organisms by strategic transformation of key enzymes from Aspergillus niger”. Κωδικός Έργου Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ.:21016. Επιστημονικά Υπεύθυνη: Παπαγιάννη Μαρία.
  2. «Μελέτη της ποιότητας των αλλαντικών με ελαιόλαδο». Κωδικός Έργου Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ.:81801. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αμβροσιάδης Ιωάννης.

 Διδακτικά συγγράμματα

  • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος των Αλιευμάτων (Παπαγιάννη Μαρία). 2022. Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., Θεσσαλονίκη. ISBN 978-960-602-383-5
  • Εφαρμογή και Έλεγχος του συστήματος HACCP (Αμβροσιάδης Ιωάννης). 2005. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία,Θεσσαλονίκη. ISBN 960-357-068-0

 

Εργαστήριο Ασφάλειας και Ποιότητας του Γάλακτος και των Προϊόντων του

Ερευνητικές δραστηριότητες

  1. Συμπεριφορά παθογόνων βακτηρίων κατά την παραγωγή και συντήρηση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  2. Απομόνωση, βιοχημικός και μοριακός χαρακτηρισμός παθογόνων βακτηρίων από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  3. Ανάπτυξη μεθόδων για τον προσδιορισμό καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων χημικών ρυπαντών στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα με υγροχρωματογραφία υψηλής απόδοσης.
  4. Ανάπτυξη μεθόδων για τον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων μευγροχρωματογραφία, αεριοχρωματογραφία, και υπέρυθρη και διαφορική φασματοφωτομετρία.
  5. Παρασκευή καινοτόμων και λειτουργικών τροφίμων ζωικής προέλευσης με τη χρησιμοποίηση προβιοτικών μικροοργανισμών και αρωματικών φυτών.

Ερευνητικά προγράμματα (τελευταία πενταετία)

  1. «Προσδιορισμός του χρόνου αναμονής για την απομάκρυνση των καταλοίπων του ιδιοσκευάσματος OBLICARMINE® από το πρωτόγαλα αγελάδων». Κωδικός Έργου Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ.:81613. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Φλετούρης Δημήτριος.
  2. «Παροχή βοήθειας εμπειρογνώμονα για τη σύνταξη της ετήσιας συνοπτικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ζωονόσους – Κεφάλαιο Listeria». Κωδικός Έργου Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ.: 92947. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αγγελίδης Απόστολος.
  3. «Ανάλυση δεδομένων και σύνταξη της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ζωονόσους 2016 – Κεφάλαιο Listeria». Κωδικός Έργου Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ.: 94682. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αγγελίδης Απόστολος.
  4. «Ανίχνευση, απαρίθμηση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών σε γαλακτοκομικά προϊόντα». Κωδικός Έργου Επιτροπής Ερευνών Α.Π.Θ.: 96977. Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αγγελίδης Απόστολος.

Διδακτικά συγγράμματα

  • Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του (Μάντης Αντώνιος, Παπαγεωργίου Δημήτριος, Φλετούρης Δημήτριος, Αγγελίδης Απόστολος), Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις A.E., Θεσσαλονίκη 2018.
  • Εργαστηριακή Εξέταση του Γάλακτος και των Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Μάντης Αντώνιος, Παπαγεωργίου Δημήτριος, Φλετούρης Δημήτριος), Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις A.E., Θεσσαλονίκη 2020.
  • 1ος ΤΟΜΕΑΣ
  • 2ος ΤΟΜΕΑΣ
  • 3ος ΤΟΜΕΑΣ
  • 4ος ΤΟΜΕΑΣ
  • 5ος ΤΟΜΕΑΣ