ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Παροχή ιατρικών πληροφοριών

Διευκρινίζεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι σε καμία περίπτωση δεν παρέχονται ιατρικές πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ή συμβατικού ταχυδρομείου, ή με τηλεφωνική επικοινωνία. Πληροφορίες δίνονται μόνο από τον θεράποντα κτηνίατρο ύστερα από την εξέταση του ζώου στις Κλινικές.

Κλινικές του Τμήματος Κτηνιατρικής
Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Στο Τμήμα Κτηνιατρικής λειτουργούν δύο Κλινικές και ένα Διαγνωστικό Εργαστήριο.

 • Το Κτιριακό Συγκρότημα των Κλινικών του Τμήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Κλινική Ζώων Συντροφιάς, όπου παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε σκύλους, γάτες, άλογα και εξωτικά ζώα (π.χ. ερπετά, ινδικά χοιρίδια, κρικητούς), και τη Μονάδα Παθολογίας Πτηνών που υπάγεται στην Κλινική των Παραγωγικών Ζώων, και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε πτηνά οικονομικού ενδιαφέροντος και καλλωπιστικά πτηνά.
 • Η Κλινική των Παραγωγικών Ζώων, στο Κολχικό Λαγκαδά, παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε μικρά (αίγες, πρόβατα) και μεγάλα (βοοειδή) μηρυκαστικά, χοίρους και κουνέλια.
 • Το Διαγνωστικό Εργαστήριο, στο Κτιριακό Συγκρότημα των Κλινικών του Τμήματος, παρέχει διαγνωστικές υπηρεσίες (π.χ. αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, κυτταρολογικές εξετάσεις, ορολογικές εξετάσεις) στις δύο παραπάνω κλινικές.

H ‘Εδρα των Κλινικών βρίσκεται στην οδό Σταύρου Βουτυρά 11 (έναντι του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, ΤΚ 546 27, Θεσσαλονίκη). Συμβουλευθείτε τους χάρτες του ιστότοπου για πρόσβαση στις κλινικές.

Κλινική των Ζώων Συντροφιάς

Καθορισμός ραντεβού για ιδιοκτήτες και επισκέπτες

Οι ιδιοκτήτες των ζώων έρχονται στις Κλινικές του Τμήματος Κτηνιατρικής ύστερα από συνεννόηση με τον κτηνίατρό τους ή με δική τους πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, η προηγούμενη συνεννόηση για τον καθορισμό ραντεβού θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής στην αίθουσα υποδοχής. Για να κλείσετε ραντεβού για εξέταση του ζώου σας, μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2310 994403 (9:30-14:30) όπου θα σας διευκρινιστεί η μέρα και η ώρα εξέτασης του ζώου σας, με βάση το πρόγραμμα υπηρεσιών του προσωπικού της Κλινικής.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα ραντεβού για την Κλινική Ζώων Συντροφιάς.

Το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής:

 • Εξωτερικά Ιατρεία: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-12.00
 • Εμβολιασμοί: Παρασκευή 9.00-12.00
 • Η εσωτερική νοσηλεία των ζώων γίνεται στα δυο νοσηλευτήρια της Κλινικής, που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση συμπεριλαμβανομένων των σαββατοκύριακων και των μονοήμερων ή ολιγοήμερων εορτών.

Σημειώνεται ότι δεκτά χωρίς ραντεβού γίνονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Η Κλινική Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. δέχεται ζώα συντροφιάς με νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση (επείγοντα περιστατικά), όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τις ημέρες των αργιών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 10/9/2012.

Η λειτουργία της Κλινικής για επείγοντα περιστατικά είναι ως εξής:
– Κατά τις εργάσιμες ημέρες από τις 14:00 εως και τις 09:00 της επόμενης ημέρας
– Κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες όλο το 24ωρο

Επιστημονικές μονάδες της Κλινικής Ζώων Συντροφιάς

 1. Μονάδα Παθολογίας
 2. Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής
 3. Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας
 4. Μονάδα Εξωτικών Ζώων
 5. Μονάδα Ιπποειδών
 6. Μονάδα Απεικονιστικής Διαγνωστικής

Εκπαιδευτική αποστολή των Κλινικών

Πρωταρχική αποστολή των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής, εκτός από την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα ζώα, είναι η εκπαίδευση των φοιτητών. Τα ζώα εξετάζονται από τους φοιτητές κάτω από την παρακολούθηση και την ευθύνη του ιατρικού προσωπικού της κλινικής. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε για την κατανόησή σας στο γεγονός ότι ο αναμενόμενος χρόνος παραμονής των ζώων στις κλινικές είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο σε ένα ιδιωτικό κτηνιατρείο ή κλινική.

Κλινική των Παραγωγικών Ζώων

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Μονάδα Παθολογίας Πτηνών της Κλινικής Παραγωγικών Ζώων στο 2310 994522, κάθε εργάσιμη Τρίτη 1.00 με 2.00 το μεσημέρι, και στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η Κλινική Παραγωγικών Ζώων στο Κολχικό Λαγκαδά δέχεται ζώα για περίθαλψη όλο το 24ωρο. Για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τις διαθέσιμες ώρες ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία (τηλέφωνα 2310990531 & 6982546892, 9.00-13.00).

Στη νέα σύγχρονη και κατάλληλα εξοπλισμένη Νοσοκομειακή Μονάδα της Κλινικής στο Κολχικό Λαγκαδά, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της προσφέρει, σε 24ωρη βάση, τη δυνατότητα αντιμετώπισης:

 • Μαιευτικών περιστατικών (δυστοκίες, καισαρικές τομές, εμβρυοτομές, πρόπτωση κόλπου, εκστροφή μήτρας, στροφή μήτρας, αερόκολπος κ.λπ.)
 • Παθολογικών περιστατικών (μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του πεπτικού, του αναπνευστικού και του νευρικού συστήματος, νοσήματα του δέρματος κ.λπ.)
 • Χειρουργικών περιστατικών (μετατόπιση ηνύστρου, παθήσεις του άκρου ποδός, στροφή τυφλού εντέρου, ομφαλοκήλες, ομφαλίτιδες κ.λπ.)
 • Παθήσεων του μαστού (στενώσεις θηλών, τραύματα θηλών και μαστού, μαστίτιδες κ.λπ.)

Η Κινητή Μονάδα της Κλινικής, εξοπλισμένη με δύο νοσοκομειακά οχήματα επανδρωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, επισκέπτεται συνεργαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες:

 • Για την παροχή υπηρεσιών αναπαραγωγικής διαχείρισης
 • Για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση εκτεταμένων προβλημάτων κλινικών και υποκλινικών μαστιτίδων και χωλοτήτων καθώς και μεταβολικών νοσημάτων όπως κέτωση, υπασβεστιαιμία, υποξεία δυσπεπτική οξέωση σε επίπεδο εκτροφής
 • Για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση προβλημάτων νεογέννητων μόσχων, αμνών και εριφίων
 • Για τη διερεύνηση προβλημάτων μειωμένης γαλακτοπαραγωγής και αυξημένου ποσοστού απωλειών ζώων.
 • Για την αντιμετώπιση έκτακτων μαιευτικών, παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην έδρα της Κλινικής Παραγωγικών Ζώων στο Κολχικό.

Μπορείτε να κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για την Κλινική Παραγωγικών Ζώων στο Κολχικό Λαγκαδά.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη Μελισσοπαθολογία μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2310 999926 (Κτίριο Τμήματος Κτηνιατρικής, Πανεπιστημιούπολη).

Κόστος παρεχόμενων υπηρεσιών

Το συνολικό κόστος για ένα ζώο που προσκομίζεται στις Κλινικές του Τμήματος Κτηνιατρικής είναι περίπου ανάλογο με αυτό μιας ιδιωτικής κλινικής ή κτηνιατρείου. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, περιλαμβάνει το παράβολο κλινικής εξέτασης, το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων, την πιθανή χειρουργική επέμβαση, τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις τροφές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, καθώς και τα νοσήλεια.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την ανάληψη οποιασδήποτε διαγνωστικής ή θεραπευτικής προσπάθειας, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται από τον θεράποντα κτηνίατρο για το κατά προσέγγιση κόστος. Οι ιδιοκτήτες των ζώων θα πρέπει να γνωρίζουν παρόλα αυτά, ότι ο ακριβής προσδιορισμός του κόστους σπάνια είναι δυνατός κατά την προσκόμιση του ζώου. Σε περίπτωση που το ζώο νοσηλευτεί, είναι απαραίτητη η προκαταβολή μέρους του προσδιοριζόμενου ποσού. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, το κόστος τείνει να υπερβεί τον αρχικό προϋπολογισμό, οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται για την ανανέωση της προκαταβολής.

Επισκέψεις στις Κλινικές Ζώων Συντροφιάς & Παραγωγικών Ζώων εκτός ιατρικών ραντεβού

Τα στοιχεία επικοινωνίας που δίνονται εδώ δεν αντιστοιχούν σε επικοινωνία για ραντεβού στις κλινικές προς εξέταση του ζώου σας.

Αν θέλετε να ζητήσετε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής, τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπαιδευτικών ή άλλης φύσης επισκέψεων (π.χ. δημοσιογραφική κάλυψη ιατρικών ή άλλων θεμάτων), παρακαλούμε να επικοινωνείτε, ανάλογα με την περίπτωση, με το Διευθυντή της Κλινικής των Ζώων Συντροφιάς (καθηγητής Τιμολέων Ράλλης, email: trallis@vet.auth.gr, τον Διευθυντή της Κλινικής των Παραγωγικών Ζώων (καθηγητής Κωνσταντίνος Μπόσκος, email: pboscos@vet.auth.gr) ή την Διευθύντρια του Διαγνωστικού Εργαστηρίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Κριτσέπη-Κωνσταντίνου Μαρία, email: mkritsep@vet.auth.gr).

 • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
 • ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
 • ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ