«Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης στην υπηρεσία των φοιτητών μας και της πανεπιστημιακής κοινότητας»

Προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητές φοιτήτριες και Αγαπητοί φοιτητές (φοιτητές)

Με την επιστολή μας αυτή, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστές ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, στο  Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ), για την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των φοιτητών/φοιτητριών (φοιτητών) μας. Είναι γνωστό ότι, το ΚΕΣΥΨΥλειτουργεί για εικοστή πρώτη (21η) χρονιά, με κύριο στόχο να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών με αναπηρία και εκείνων από άλλες χώρες (π.χ. Erasmus).

Από τη φετινή χρονιά, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών μας, ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΣΥΨΥ αλλάζει. Οι φοιτητές θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά, σε έναν μοναδικό αριθμό τηλεφώνου, το 2310-999-888, όλες τις εργάσιμες ώρες (08:00 έως 18:00). Θα υπάρχει άμεση απάντηση και θα κλείνεται το ραντεβού. Στον ίδιο αριθμό θα μπορούν να ζητούν βοήθεια για άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν (θέματα προσβασιμότητας, μετακίνησης ΑΜΕΑ, βοήθεια με μεταφραστή νοηματικής κλπ).

Με τη βοήθεια του έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών», (ΕΣΠΑ, «Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου), έχουν πρόσφατα προσληφθεί δύο νέες ψυχολόγοι, ώστε το ΚΕΣΥΨΥ να μπορεί να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα και το συντομότερο δυνατόν στα αιτήματα των φοιτητών. Επίσης, έχει προσληφθεί μεταφράστρια νοηματικής που είναι διαθέσιμη για τις ανάγκες των φοιτητών μας, καθώς και βιβλιοθηκονόμος για την μετατροπή βιβλίων σε κατάλληλη μορφή ώστε να είναι αναγνώσιμα από φοιτητές με προβλήματα όρασης (λεπτομέρειες για τις δράσεις αυτές θα γίνουν γνωστές με νεότερη ανακοίνωσή μας).

Οι φοιτητές συχνά έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και προκλήσεις.  Για πολλούς από τους φοιτητές μας, στη διάρκεια των σπουδών τους συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές και σε κάποιες στιγμές μπορεί να νοιώθουν ότι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα συναισθήματά τους, τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους ή στις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Οι φοιτητές μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, μπορούν να ζητούν τη βοήθεια του ΚΕΣΥΨΥ όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως μεταξύ άλλων, οι έντονες αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά, η πτώση της λειτουργικότητας, έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, ναυτία, αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία, γαστρεντερικές διαταραχές κ.ά.), τραυματικές μεταβολές στις προσωπικές σχέσεις (απώλεια κοντινού προσώπου, δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις), προβλήματα με αλκοόλ και χρήση ουσιών, διαταραχές πρόσληψης τροφής (απώλεια βάρους ή υπερβολική όρεξη), ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες (κακοποίηση στην παιδική ηλικία, σεξουαλική παρενόχληση) ή σεξουαλικές δυσλειτουργίες, δυσκολίες προσαρμογής στον πανεπιστημιακό χώρο, προβλήματα σπουδών που μπορεί να οφείλονται στους προαναφερθέντες ή άλλους λόγους όπως για παράδειγμα σε άγχος για τις εξετάσεις, σε φτωχές μαθησιακές συνήθειες, σε προβλήματα δυσλεξίας.

Προτρέπουμε τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό, να ενθαρρύνουν τους φοιτητές, ώστε να ζητούν τη βοήθεια του ΚΕΣΥΨΥ που θα είναι άμεση.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται απολύτως δωρεάν σε όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ, είναι εμπιστευτικές και απόρρητες.

Το ΚΕΣΥΨΥ λειτουργεί καθημερινά από 09:00 έως 17:00.

Τηλεφωνικά ραντεβού στο 2310-999-888 από τις 08:00 έως 18:00.

 

Εκ μέρους του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ

Ο Υπεύθυνος του έργου

Δημήτριος Κωβαίος

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Οι ψυχολόγοι του ΚΕΣΥΨΥ

Αλντα Πανέρα

Κορίνα Καραϊσαρίδου

Έφη Μακρή

  • ΓΕΝΙΚΑ (696)
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ – ΜΕΛΗ ΔΕΠ (220)
  • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (102)
  • ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ (115)
  • ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ (833)