http://www.abdulaporn.com


ΤΟΜΕΑΣ 2

Ζωικής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος

Εργαστήριο Διατροφής

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου Διατροφής συνίστανται:

  1. Στη διερεύνηση της ποιότητας των ζωοτροφών από την άποψη της παρουσίας θρεπτικών ή ανεπιθύμητων ουσιών (τοξίνες, κατάλοιπα φαρμάκων, κ.ά.)
  2. Στην εκτίμηση της θρεπτικής αξίας των ζωοτροφών και την πεπτικότητα των συστατικών τους.
  3. Στη διερεύνηση της δυνατότητας χρησιμοποίησης γεωργικών υποπροϊόντων στη διατροφή των ζώων.
  4. Στην επίδραση των διαφόρων πρόσθετων υλών των ζωοτροφών (οξινοποιητές, πρεβιοτικά, προβιοτικά, ένζυμα, κ.α.) στις αποδόσεις των παραγωγικών ζώων.
  5. Στη διερεύνηση της δυνατότητας χρησιμοποίησης διαφόρων αρωματικών φυτών ή εκχυλισμάτων τους στη διατροφή των ζώων με σκοπό την αντικατάσταση των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων αντιμικροβιακών αυξητικών παραγόντων και κοκκιδιοστατικών.
  6. Στη ανάπτυξη νέων μεθόδων για τον προσδιορισμό πρόσθετων υλών και τοξικών ή αντιδιατροφικών παραγόντων των ζωοτροφών και την ανάλυση των καταλοίπων τους στα εδώδιμα ζωικά προϊόντα.
  7. Διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων ζωικών προϊόντων με ενσωμάτωση στα σιτηρέσια των ζώων ειδικών διατροφικών παραγόντων (βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βότανα, αιθέρια έλαια, κ.ά.).

Τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα

  1. «Η επίδραση εκχυλίσματος φυκιών (Ascophyllum nodosum) στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων όταν προστίθεται στην τροφή τους».
    Ε. Χρηστάκη, Π. Φλώρου- Πανέρη, Η. Γιάννενας, Ν. Μπότσογλου.
  2. «Η επίδραση του κρόκου (Crocus sativus l.) στην οξειδωτική σταθερότητα των αυγών όταν προστίθεται στο σιτηρέσιο αυγοπαραγωγών ορνίθων».
    Ν.Α. Μπότσογλου, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ι. Νικολακάκης, Η. Γιάννενας, Β. Ντότας, Ε. Μπότσογλου, Σ. Αγγελόπουλος .
  3. «Η επίδραση του δενδρολίβανου και της οξεικής α-τοκοφερόλης στις αποδόσεις των αυγοπαραγωγών ορνίθων και την ποιότητα του αυγού».
    Π. Φλώρου- Πανέρη, Δ. Ντότας, Ι. Μητσόπουλος, Β. Ντότας, Ε. Μπότσογλου, Ι. Νικολακάκης, Ν.Α. Μπότσογλου.
  4. «Η προσθήκη ρίγανης, βιταμίνης Ε, Βιταμίνης C, ή συνδυασμών τους στην τροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων με σκοπό την αύξηση των αποδόσεων και τη βελτίωση της οξειδωτικής σταθερότητας του κρέατος».
    Π. Φλώρου- Πανέρη, Η. Γιάννενας, Ε. Χρηστάκη, Α. Γκόβαρης, Ν. Μπότσογλου.
  5. «Εκτίμηση της μεταβολιστέας ενέργειας του κτηνοτροφικού ρεβυθιού και μπιζελιού σε κρεοπαραγωγικά ορνίθια».
    Α. Γκαρσέν, Β. Ντότας, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ι. Νικολακάκης, Ι. Μητσόπουλος, Δ. Ντότας, Α. Μελισσάς, Ν. Μπότσογλου.
  6. «Διαιτητική αξιολόγηση κτηνοτροφικού μπιζελιού και χρήση του σε σιτηρέσια αυγοπαραγωγών ορνίθων».
    Β. Ντότας, Α. Χατζηπαναγιώτου, Α. Γκαρσέν, Ι. Νικολακάκης, Δ. Ντότας και Ν. Μπότσογλου.
  7. «Η επίδραση των αποξηραμένων φύλλων της ρίγανης στη διάρροια των νεογέννητων μόσχων που προκαλείται από Ε.coli».
    Β. Μπαμπίδης, Β. Χριστοδούλου, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ε. Χρηστάκη.
  8. «Η επίδραση των αποξηραμένων φύλλων της ρίγανης στις αποδόσεις των κρεοπαραγωγών ορνιθίων και την οξειδωτική σταθερότητα του παραγόμενου κρέατος».
    Η. Γιάννενας, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ν. Μπότσογλου, Ε. Χρηστάκη, Α.Β. Σπαής.
  9. «Συγκριτική μελέτη του ριγανάλευρου και του αιθέριου ελαίου της ρίγανης ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών με σκοπό τη βελτίωση της οξειδωτικής σταθερότητας του κρέατος ινδορνιθίων».
    Π. Φλώρου- Πανέρη, Γ. Παλάτος, Α. Γκόβαρης, Δ. Μπότσογλου, Η. Γιάννενας, Ι. Αμβροσιάδης.
  10. «Η επίδραση του αιθέριου ελαίου της ρίγανης και της οξεικής α-τοκοφερόλης στις αποδόσεις αυγοπαραγωγών ορνίθων και στην ποιότητα του αυγού».
    Π. Φλώρου- Πανέρη, Ι. Νικολακάκης, Η. Γιάννενας, Α. Κοϊδης, Ε. Μπότσογλου, Β. Ντότας, Ι. Μητσόπουλος.
  11. «Η επίδραση της προσθήκης των δενδρολίβανου, ρίγανης και κρόκου καθώς και οξεικής α-τοκοφερόλης στις αποδόσεις των αυγοπαραγωγών ορνίθων και στην οξειδωτική σταθερότητα του αυγού».
    Ν. Μπότσογλου, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ε. Μπότσογλου, Β. Ντότας, Η. Γιάννενας. Α. Κοϊδης, Π. Μητράκος.
  12. «Η επίδραση του σκόρδου και των παραπροϊόντων μεταποίησής του στις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σφάγιου των παχυνόμενων αρνιών».
    Β. Μπαμπίδης, Β. Χριστοδούλου, Ε. Χρηστάκη, Π. Φλώρου- Πανέρη, Α.Β. Σπαής.
  13. «Η επίδραση αποξηραμένων φύλλων ρίγανης στις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σφάγιου των παχυνόμενων αρνιών».
    Β. Μπαμπίδης, Β. Χριστοδούλου, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ε. Χρηστάκη, Α.Β. Σπαής, Π. Χατζοπούλου.
  14. «Η επίδραση των αποξηραμένων φύλλων ρίγανης στις αποδόσεις, στα χαρακτηριστικά του σφάγιου και στη χοληστερόλη του ορού θηλυκών ινδορνίθων».
    Β. Μπαμπίδης, Β. Χριστοδούλου, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ε. Χρηστάκη, Α.Β. Σπαής, Π. Χατζοπούλου, Π. Τσιλιγιάννη, Α.Β. Σπαής.
  15. «Η επίδραση του δενδρολίβανου και της οξεικής α-τοκοφερόλης στην ανάπτυξη μικροοργανισμών και τη λιπιδική υπεροξείδωση του κρέατος στήθους ινδορνιθίων κατά την συντήρηση του».
    Α. Γκόβαρης, Π. Φλώρου- Πανέρη, Ε. Μπότσογλου, Η. Γιάννενας, Ι. Αμβροσιάδης, Ν. Μπότσογλου.
  16. «Η επίδραση του ριγανέλαιου και της οξεικής α-τοκοφερόλης στην ανάπτυξη μικροοργανισμών και τη λιπιδική υπεροξείδωση κρέατος στήθους ινδορνιθίων κατά τη συντήρηση του».
    Α. Γκόβαρης, Ε. Μπότσογλου, Π. Φλώρου- Πανέρη, Α. Μουλάς, Γ. Παπαγεωργίου.
  17. «Ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση των ταννινών που περιέχονται στο άλευρο των χαρουπιών».
    Ν. Κοτρώτσιος, Δ. Κουφίδης.

Διδακτορικές διατριβές υπό εκπόνηση

  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Νικόλαος Κοτρώτσιος, κτηνίατρος.
    «Μελέτη της αξιοποίησης του σιτηρεσίου παχυνόμενων χοίρων μετά από προσθήκη σε αυτό χαρουπιών.»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Ελευθέριος Μπόνος, κτηνίατρος.
    «Μελέτη της δυνατότητας συνδυασμένης χρήσης οξινοποιητών και μαννόζο-ολιγοσακχαριτών στην διατροφή των εκτρεφόμενων ορτυκιών.»

Εργαστήριο Ζωοτεχνίας

Ιστοσελίδα εργαστηρίου: http://zootexnia.vet.auth.gr/

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Η δραστηριότητα (εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική, έρευνα, παροχή συμβουλών) του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., αφορά στη ζωογνωσία, στη γενετική, στη δημιουργία γενοτύπου ζώων, στις μεθόδους εκτροφής και εκμετάλλευσής τους, και αποβλέπει, με το καταλληλότερο κατά χώρο και χρόνο συνδυασμό των συντελεστών παραγωγής (επιστημονικές γνώσεις, εργασία, κεφάλαιο, γη) στην αρτιότερη οργάνωση βιώσιμων ζωοτεχνικών επιχειρήσεων.

Ερευνητικά, ιδιαίτερα, έχει ως αποστολή (i) την αύξηση ποσοτικά της ζωικής παραγωγής και (ii) τη βελτίωση ποιοτικά των παραγόμενων υψηλής θρεπτικής και κυρίως βιολογικής αξίας για τον άνθρωπο τροφίμων ζωικής προέλευσης, επιθυμητής από τους καταναλωτές και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα

  1. «Προσδιορισμός και μεταβολές της ποιότητας και της σύνθεσης διαφόρων τύπων σφαγίου προβάτου που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών».
    Δ. Ζυγογιάννης, Γ. Μπάνος, Γ. Αρσένος, Π. Φορτομάρης, Κ. Σταματάρης.
  2. «’Eλεγχος των νηματωδών παρασίτων των προβάτων και των γιδιών με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους».
    Δ. Ζυγογιάννης, Γ. Μπάνος, Γ. Αρσένος, Π. Φορτομάρης, Κ. Σταματάρης.
  3. «Διερεύνηση της επίδρασης του φυσικού ζεόλιθου στις αποδόσεις των παχυνόμενων αρνιών μολυσμένων με νηματώδη παράσιτα».
    Γ. Αρσένος, Π. Φορτομάρης, Κ. Δεληγιάννης, Θ. Λαΐνας, Κ. Σταματάρης, Δ. Κουφίδης, Η. Παπαδόπουλος, Δ. Ζυγογιάννης.
  4. «Διερεύνηση της επίδρασης του φυσικού ζεόλιθου στις αποδόσεις των παχυνόμενων κουνελιών».
    Π. Φορτομάρης, Γ. Αρσένος, Π. Φλώρου-Πανέρη, Ε. Χρηστάκη.
  5. «Μέθοδοι ελέγχου των αποδόσεων και της βελτίωσης των προβάτων».
    Γ. Μπάνος, Δ. Ζυγογιάννης, Γ. Αρσένος, Γ. Βαλεργάκης, Ζ. Μπασδαγιάννη.
  6. «Γενετικές μελέτες των αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών των βοοειδών».
    Γ. Μπάνος, Scottish Agricultural College.
  7. «Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, και τη μεταφορά πληροφορίας στην παραγωγή και τη διαχείριση των εκτροφών προβάτων».
    Γ. Μπάνος, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  8. «Εφαρμογές μεθόδων εξόρυξης δεδομένων (data-mining) στον έλεγχο ποιότητας των γενετικών αξιολογήσεων των βοοειδών».
    Γ. Μπάνος, Interbull, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ., Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  9. «Μέθοδοι εξασφάλισης της υγείας των ζώων και της ασφάλειας των τροφίμων από οικολογικές εκτροφές» (Ερευνητικό πρόγραμμα SAFO – Quality of Life and Management of Living Resources της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
    Δ. Ζυγογιάννης, Γ. Αρσένος, Γ. Μπάνος, Π. Φορτομάρης, Γ. Βαλεργάκης.
  10. «Γενετική συσχέτιση μεταξύ δεικτών ενεργειακού ισοζυγίου και αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή».
    Γ. Μπάνος, Α. Αρσένος, Δ. Ζυγογιάννης, Γ. Βαλεργάκης, Αι. Αγγελοπούλου, Γ. Οικονόμου.
  11. «Μελέτη του κόστους της Τεχνητής Σπερματέγχυσης και της Οχείας στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή».
    Γ. Βαλεργάκης, Γ. Μπάνος, Γ. Αρσένος.
  12. «Μελέτη της επίδρασης ενός προβιοτικού στις αποδόσεις των παχυνόμενων κουνελιών».
    Π. Φορτομάρης, Γ. Αρσένος, (Επιστ. Υπεύθυνος: Γ. Κοπτόπουλος).
  13. Παρακολούθηση προγραμμάτων παραχώρησης από το Α.Π.Θ. διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εμπορική εκμετάλλευση.
    Α. Γιαννακόπουλος, Α. Τσερβένη-Γούση.
  14. Πρόγραμμα «Cost Αction 923» που αφορά σε «Διεπιστημονική έρευνα του αυγού της όρνιθας» («εμπλουτισμένα αυγά»).
    Α. Γιαννακόπουλος, Α. Τσερβένη-Γούση.
  15. «Διμερές Ελληνο-Βρετανικό Πρόγραμμα που αφορά στη «Βελτίωση της ευζωίας ορνίθων ελεύθερης βοσκής με καινοτόμες αλλαγές στη διαχείριση της βόσκησης».
    Α. Τσερβένη-Γούση, Α. Γιαννακόπουλος.

Διδακτορικές διατριβές υπό εκπόνηση

  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Αλέξανδρος Κελεμπέκογλου, κτηνίατρος.
    «Η επίδραση του λιναρόσπορου σε χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής και κρεοπαραγωγικής ικανότητας του ορτυκιού»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Μαρία Κοσμίδου, κτηνίατρος.
    «Επίδραση ενός νέου τύπου εκτροφής ελεύθερης βοσκής αυγοπαραγωγών ορνίθων στις αποδόσεις και την ποιότητα των αυγών τους»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Δημήτριος Γαλαμάτης, κτηνίατρος.
    «Η επίδραση της ενσωμάτωσης του αρωματικού φυτού Salvia officinalis L. στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων βιολογικής εκτροφής, στις αποδόσεις τους και στην ποιότητα των παραγόμενων αυγών»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Αλέξανδρος Κουγιουμτζής, κτηνίατρος.
    «Γενετική και επιδημιολογική μελέτη των χωλοτήτων στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Αθανάσιος Γελασάκης, κτηνίατρος.
    «Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ χωλότητας, γαλακτοπαραγωγής και μεθόδων εκτροφής στα πρόβατα της φυλής Χίου»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Ανδρονίκη Ψηφίδη
    «Προσδιορισμός των γενοτύπων προβάτων ως προς το γονίδιο της τρομώδους εγκεφαλοπάθειας (scrapie) με βάση τα σωματικά κύτταρα του γάλακτος, και σχέση μεταξύ γενοτύπων και ζωοτεχνικών χαρακτηριστικών»
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Οικονόμου Γεώργιος, κτηνίατρος.
    «Μελέτη της γενετικής σχέσης μεταξύ αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών και ενεργειακού ισοζυγίου σε αγελάδες της φυλής Holstein».
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Δεδούση ‘Αννα, κτηνίατρος.
    «Επίδρασης του φυσικού ζεολίθου σε χαρακτηριστικά αναπαραγωγικής ικανότητας της στρουθοκαμήλου και στις αποδόσεις των αναπτυσσόμενων πτηνών».

Εργαστήριο Ιχθυολογίας

Ιστοσελίδα εργαστηρίου: http://www.vet.auth.gr/ichthyology/index.htm

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Παρασιτώσεις των οστρακοειδών.
  • Καλλιέργεια οστρακοειδών.
  • Εκτροφή και παθολογία τσιπούρας, λαβρακιού, χελιών.

Τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα

  1. «Μελέτη της ανάπτυξης των οστρακοειδών σε εντατικά συστήματα εκτροφής».
    Χ. Συμεωνίδης, Π. Αγγελίδης.
  2. «Καθορισμός του βαθμού μόλυνσης των οστρακοειδών της Ελλάδας από το παράσιτο Marteilia sp.»
    Δ. Καραγιάννης, Κ. Βιρβίλης, Π. Αγγελίδης.
  3. «Διερεύνηση των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν τα ψάρια των υδάτινων συλλογών των νομών Ξάνθης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Πέλλης και Κοζάνης».
    Ι. Κυρκούδης, Π. Αγγελίδης.
  4. «Εκτίμηση της πιθανής μετάδοσης της υπεύθυνης πρωτεΐνης (prion) της εγκεφαλοπάθειας του προβάτου (Scrapie) σε διάφορα είδη ψαριών».
    Δ. Καραγιάννης, Κ. Βιρβίλης, Π. Αγγελίδης.
  5. «Διερεύνηση της ανάπτυξης γαρίδων σε συνθήκες εκτροφής στην Αλεξανδρούπολη».
    Π. Αγγελίδης.
  6. «’Iδρυση τράπεζας παθογόνων βακτηριδίων των εκτρεφόμενων ιχθύων της Ελλάδας».
    Καραγιάννης Δημήτριος, Αγγελίδης Παναγιώτης.
  7. «Συμβολή στην Παθολογοανατομική μελέτη της δονακίωσης του λαβρακιού (Dicentrarchus labrax L.)». Η έρευνα γίνεται στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του κ. Τελιούση Κωνσταντίνου.
    Κ. Τελιούσης, Π. Αγγελίδης.

Διδακτορικές διατριβές υπό εκπόνηση

  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Βιρβίλης Κωνσταντίνος, κτηνίατρος.
    Διερεύνηση της ύπαρξης του παρασίτου Marteilia sp.σε εδώδιμα οστρακοειδή της Ελλάδας.
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Συμεωνίδης Χρήστος, βιολόγος.
    Διερεύνηση μεθόδων εντατικής καλλιέργειας λεπιδοβραγχίων (δίθυρα μαλάκια).
  • Υποψήφιος Διδάκτορας: Κυρκούδης Ιωάννης, κτηνίατρος.
    Διερεύνηση της μικροβιολογικής χλωρίδας των ιχθυογενετικών σταθμών θαλάσσης της Ελλάδας.

Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος

Πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος δίνονται στην ιστοσελίδα http://ecoenvir.vet.auth.gr/.

Εργαστήριο Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εργαστηρίου Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής εστιάζονται στον γεωργοκτηνοτροφικό χώρο, καλύπτοντας:

  • Θέματα οικονομικής ανάλυσης του τομέα ζωικής παραγωγής, σε μακρο- και μικρο-οικονομικό επίπεδο, με την εφαρμογή μεθόδων ποσοτικής ανάλυσης τόσο της Στατιστικής όσο και της Οικονομετρίας.
  • Παράλληλα, καλύπτονται θέματα σχεδιασμού μιας πειραματικής διαδικασίας και στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων βιολογικών πειραματισμών.
  • Επιπρόσθετους τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η ανάλυση αποτελεσμάτων επιδημιολογικών μελετών (πειραματικές και παρατήρησης), ο σχεδιασμός μελετών εκτίμησης της ευαισθησίας και της ειδικότητας διαγνωστικών δοκιμών, καθώς και η ανάπτυξη νέων μαθηματικών υποδειγμάτων αξιολόγησης διαγνωστικών δοκιμών χωρίς την ύπαρξη επιβεβαιωτικών δοκιμών (χρυσών προτύπων).

Τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα

  1. «Διερεύνηση καταναλωτικών προτύπων για τα μεταποιημένα ψάρια στην αγορά της Ελλάδας» (σε συνεργασία με ερευνητές από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Ν. Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Καβάλας και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης).
  2. «Μελέτη σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις ζωικής παραγωγής» (σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).
  3. «Πληθυσμιακή μελέτη συγκεκριμένων ειδών δίθυρων μαλακίων σε Ελληνικές θαλάσσιες περιοχές» (σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).
  4. «Μελέτη γεωγραφικών παραμέτρων κατανομής και διασποράς χωρικών φαινομένων: Εφαρμογή στις ζωοανθρωπονόσους» (σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας).
  5. «Εκτίμηση της ευαισθησίας και της ειδικότητας δοκιμών διάγνωσης της Λεϊσμανίασης σε σκύλους της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας» (σε συνεργασία με ερευνητές από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας).
  6. «Εκτίμηση των παραμέτρων ακριβείας των διαγνωστικών δοκιμών για συγκεκριμένα παράσιτα των ιπποειδών» (σε συνεργασία με ερευνητές από το Canadian Food Inspection Agency και το University of Saskatchewan, Saskatoon, Canada).

Αναδημοσίευση σε: Twitter, Facebook | Permalink